Wednesday, June 30, 2010

Persiapan Ramadhan - Tips workout ketika Ramadhan

As i was surfing the net seeking for tips for those who wants to maintain their workout routines during Ramadhan, i came to this very informative site. I simplified the article into point forms to make it easy to understand..


SAMPLE Ramadan MEAL PLAN for fat loss and muscle gain

(*This plan is for a 170 lb male, please adjust amounts forbody weight)


Eat 6-8 egg whites (one yolk)

One bowl of plain oatmeal w/ cinnamon, raisins and a banana

1 teaspoon all-natural peanut butter or olive oil or flax seed oil

Plenty of water (16-24 oz.)

Opti-pack by Super Nutrition (one pack) –multi-vitamin/mineral

Iftar (the evening opening of the fast):

Three Dates and a Nutrition Shake Plenty of water.

For cardio wokouts --Do cardio 45 minutes after this meal for 30-45 minutes at a moderate pace or do a sprint workout if you have less time and then have the next meal before taraweh. (Have a cup of green tea with Iftaron cardio days)

For weight training days: Eat another food meal beforeTaraweh like chicken breast (or baked salmon), brown rice and some veggies OR Baked Fish (Salmon, Tuna, Orange Roughy, or Mahi mahi), sweet potato, and a garden salad or some steamed vegetables.

Drink plenty of water during taraweh--Go to the gym aftertaraweh. (If you pray 20 rakahs, then have a protein bar in the middle of taraweh). Drink plenty of water during the workout and you can even have Powerade™ or a sports drink during the workout.

After the workout, have another Nutrition Shake --lots of water of course. Then sleep 45 minutes later


P/S: Following these simple workout and nutrition tips can really help you make great gains during this blessed month. May God help give us patience and strength in this month and throughout the year and make us strong mentally, internally, spiritually, and physically!

Tuesday, June 29, 2010

Lady drivers.. Please be careful..

The story is based on real time experience of a woman being chased by a group of gang trying to hijack her car at the middle of the day.. It just happens recently. One word from me, girls, please be careful and be wary of your surroundings - bad things can happen DAY OR NIGHT - bad guys don't CARE anymore.

Here, her email:


I was chased and attacked by a group of men in 2 cars trying to hijack my car in the afternoon yesterday. i was driving my husband's car alone on my way back from mid valley at about 4.30pm and only noticed these 2 cars as I was turning left into jalan beringin, damansara heights. They came awfully close and fast which I thought strange as it was a residential area and full of road humps. Then the first car (which was a E class Mercedes) came to my side and the passenger (had a policeman's hat but not in uniform) had a walkie talkie and was gesturing for me to stop. When I didn't, he overtook and parked in front of me and the second car (which was the new 3 series BMW) was parked right behind me. the guy came up to my window and using his walkie talkie again, was frantically asking me to wind down - it was that split second that I realized that they weren't undercover cops (yes sounds silly now when one is rational!) and I just reversed and drove off. Both cars were chasing me trying to swerve and corner me.

I was stopped 3 times by them - the second time was the road downhill between SC and the Science Centre and the same guy from the Merc came out - this time with a parang. I reversed as far as I could - these people were definitely professionals and didn't want their cars damaged cos everytime I reversed, the bmw at the back also reversed. I thought I'd be safe going onto a public road so I went on the sprint highway - they continued to chase and managed to stop me again- and I was on the fast lane of sprint highway (right between the SC and Bukit Kiara) and there were plenty of traffic - and this time - they parked so close to me - one in front and one at the back and the guy with the parang came out and this time was smashing with full force at my driver's seat window. Another guy came from the black bmw and started hitting on my passenger seat window - there were plenty of cars but no one stopped or honked despite seeing these 2 men smashing my car. I just reversed not caring if my car got knocked and trying to get some space so that I can drive out and finally managed to. I lost them when I turned onto jalan damansara highway.

It is absolutely traumatizing as I, like many, only read about this.. but the audacity and desperation for them to be doing this in broad daylight and at such a public place is unimaginable. I am so thankful that I am ok but I have to write this because i know many of us take it for granted that it would not happen to us.. but it has happened and it will happen again. Please please be careful - one can never be vigilant enough. you've read it all:

1. ladies - don't drive home alone at night - they will target women driving alone - day or night.
2. don't stop when you're being chased** **
3. know that they're not the real cops when the proper police cars are not being used

I was given this no. by the inspector - 2274 4465 - it's the Bilik Gerakan in Brickfields and if you think you're being followed or chased - call this no. and they will send a mobile team who's nearest to
where you are.

So ladies!

*Be careful when you drive. This is real and from a friend just received.**
*Security has reached a level that is alarming. ** *
*People today don't help or don't want to interfere. ** *
*I hope that by sending this out, it will reach as many as possible to warn of the dangers that surround us. *
*Please do the necessary. Send it to as many as possible. **
*I don't want to scare you but you could be a victim or someone close t you.*
*Have a good day and God Bless. *
*Be careful as this happened very close to us. Even if you need to move your car, get someone to go with you. PLEASE DO NOT GO ALONE! **

Sunday, June 27, 2010

Top 5 Tempat Sembunyi Terbaik Untuk PATI

Position No. 5

Position No 4

Position No 3

Position No 2

And the winner goes to........

Haha.. Serius lawak giler. Tak boleh bayangkan dalam seat pon boleh jd tempat sembunyi. Ape la nak jadi.. :P

Fakta Tentang Kentut

Pooot, preet, prengg, ka-pisshh, creett dan pelbagai bunyi dapat didengar apabila seseorang itu kentut. Ianya kadangkala seronok didengar tetapi agak pening nak menghidunya. Walaubagaimanapun ianya dapat memberikan sensasi kenikmatan duniawi bagi para pengentut. Dikalangan lelaki ianya boleh dijadikan alat pengikat silaturrahim sesama spesis. Bagi lelaki kentut itu kelakar. Bagi perempuan tak tahulah. Okaylah di sini disediakan beberapa soalan-soalan lazim mengenai kentut. Sesiapa yang nak baca silakan...

Q. Dari mana datangnya gas kentut?

A. Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang tinggal dalam perut. Apakah yang membuatkan kentut busuk? Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam jumlah yang besar.

Q. Kenapa kentut menghasilkan bunyi?

A. Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaan dubur. Kekuatan bunyi bergantung kepada kelajuan pelepasan gas dan keketatan otot di dubur. Bunyi kentut bukan terjadi disebabkan penggeleparan (flapping) pepipi punggung. Ini adalah suatu kesilapan.

Q. Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih panas dan senyap daripada kentut biasa?

A. Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udara yang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigen pula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur. Gas ini tidak berbau walaupun melaluo bahagian yang kotor didalam perjalanannya ke pembukaan dubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola (bubbles) yang besar dalam suhu tubuh. Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik (pitching tak lari) dengan cara ini.

Suatu lagi ialah kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria. Pembiakan dan proses penghadaman oleh bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis gas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebih kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil proses tadi yang busuk yang lebih tinggi. Inilah yang dinamakan kentut yang nakal, panas, Silent-But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang hebat.

Q. Berapa kali seseorang itu kentut sehari?

A. Secara puratanya, seseorang boleh menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan kepada lebih kurang empat belas kentut sehari. Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut dalam sehari adalah lebih mudah

Q. Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentut kita dihidu oleh orang lain?

A. Kentut tersebar bergantung kepada faktor atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan hilang ke persekitaran. Namun ianya terkecuali jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang penyerapan ke persekitaran dan akan kekal berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga diserap oleh dinding-dinding.

Q. Kenapa ada sela masa 13-20 saat antara pelepasan dan pengesanan bau oleh hidung?

A. Sebenarnya kentut berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh bau pada masa yang sama kita kentut.

Q. Adakah benar sesetengah orang tak pernah kentut?

A. Tidak benar selagi mereka hidup. Manusia juga kentut sejurus selepas mati.

Q. Adakah lelaki kentut lebih banyak dari perempuan?

A. Tidak, wanita kentut lebih kurang bilangannya dengan lelaki. Cuma lelaki lebih berbangga apabila kentut .Bilangan kentut antara individu mungkin berbeza tetapi ianya tiada kaitan dengan jantina. Jika seseorang wanita itu kurang kentut, maknanya dia lebih rajin menyimpan kentut dan melepaskan dengan isipadu gas yang lebih banyak per kentut.

Q. Adakah kentut lelaki lebih teruk baunya dari kentut perempuan?

A. Kajian saintifik menunjukkan kandungan kentut perempuan mempunyai konsentrasi gas berbau yang lebih tinggi dari lelaki. Tetapi kentut lelaki mempunyai isipadu yang lebih besar. Ini akan menyamakan kedudukan lelaki dan perempuan yakni bilangan molekul bau yang sama bagi keduanya.

Q. Bilakah seorang lelaki itu boleh jadi dia kentut?

A. Seorang lelaki sejati akan kentut pertama kalinya diwaktu pagi di dalam bilik air. Jika ianya menghasilkan resonance (dengungan) yang baik, satu rumah akan dengar.

Q. Mengapa kekacang membantu seseorang itu kentut?

A. Kekacang mengandungi gula yang tidak boleh dihadamkan iaitu raffinose, stachise dan verbacose. Apabila sampai diusus, bakteria akan berpesta makan dan menghasilkan gas yang banyak.Bahan lain ialah seperti jagung, kobis, susu, roti, telur, bir dan kismis. Manusia tidak mampu untuk menghadamkan susu kerana intolerance terhadap laktosa dan produk tenusu mampu menghasilkan kentut yang banyak.

Q. Adakah betul kentut boleh menyalakan api?

A. Betul, tetapi banyak orang cedera dalam proses ini. Bukan sahaja api boleh menyambar kedalam punggung, malah pakaian sendiri juga boleh terbakar. Dalam suatu kajian dalam laman web Fartcloud, lebih kurang suku daripada bilangan orang yang cuba menyalakan kentut cedera terbakar. Ianya merupakan sesuatu perbuatan merbahaya. Jangan dicuba, anda tentu tak mahu, di hari kematian anda orang ketawa menyatakan anda mati kerana cuba untuk menyalakan kentut dengan api.

Q. Adakah orang yang mencari rezeki dengan kentut?

A. Ada . Pernah tengok 'Just For Laugh' di saluran NTV7 tak lama dulu. Persembahan pentas dimana seorang lelaki menghasilkan lagu klasik dengan kentut.

Q. Adalah kura-kura kentut?

A. Ya, semua binatang kentut. Kura-kura juga kentut dan bau kentut kura-kura sangat teruk. Begitu juga dengan ular. Ular Sonoran Coral dan Western Hook-Nosed kentut dengan bunyi popping yang kuat apabila diganggu. Kebanyakkan reptilia menggunakan kentut sebagai suatu senjata.

Q. Haiwan apakah yang mempunyai pengeluaran kentut yang paling tinggi?

A. Percaya atau tidak, binatang yang mempunyai gelaran ini ialah anai-anai. Kerana diet pemakanan dan proses penghadaman dengan bantuan bakteria yang lebih banyak dari biasa, mereka menghasilkan metana sama banyak dengan yang dihasilkan oleh industri. Juga dipercayai anai-anai turut menyumbang kepada pemanasan global.

Q. Bolehkan kita menelan asap dan mengeluarkan semula melalui kentut?

A. Tidak, asap terdiri daripada zarah yang terampai. Apabila melalui sistem penghadaman, zarah-zarah akan diserap oleh dinding perut atau larut dalam cairan.

Q. Bolehkah kita meninggalkan kesan kuning atau coklat pada seluar setelah kita kentut?

A. Boleh! Ianya dipanggil "seni kentut" (fart art). Ia boleh dilakukan dengan cara apabila:

a) Pengentut menghidap cirit-birit

b) Pengentut cuba mengentut dengan sekuat hati (awas! - buasir)

c) Pengentut keliru dengan tekanan dalam perut samada ianya tekanan daripada gas atau cairan.

Q. Bagaimanakah kita boleh tahu benda yang hendak keluar itu adalah gas, dan bukannya benda yang lebih hebat?

A. Sebenarnya kita boleh membezakannya kerana telah dilatih sejak kecil lagi. Sensasi yang ingin keluar dapat dibezakan dengan mudah.

Q. Adakah dengan menghidu bau kentut orang lain, kentut kita akan menjadi lebih busuk?

A. Tidak, kentut yang dihidu akan ke paru-paru daripada sistem penghadaman, dan ianya akan dikeluarkan semula. Jika anda mahu, cubalah telan gas kentut orang lain.

Q. Adakah kentut mampu membunuh?

A. Menurut pendapat perubatan, kentut tidak boleh membunuh. Tetapi menurut suatu sumber, dalam Perang Dunia ke-2, Tentera Udara US menganggarkan sebanyak 1000-2000 orang mati disebabkan kentut. Ini disebabkan pesawat pengebom B-17 tidak ditekanankan (pressurized), jadi apabila ianya beroperasi dalam 20000 kaki, gas akan mengembang dan memecahkan intestine mereka.


Tidur di Jalanan..

Sleep box - how about sleeping in a box when you are just passing by a large city?

Size: 2 m x 1,40m x 2,30m to sleep in comfort and security.

Cheap sleep in case of emergency for anyone rich or poor!!

No time wasted looking for a hotel

Designed to be installed at train stations and airports, and central public places or cities where accommodation is fully booked.

In tropical climate countries the sleeper box can be installed outdoors in main streets.

The space includes bed, linen, ventilation system, alarm. LCD TV, WiFi , space for your laptop and re chargeable phone. Under your bed and floor there is a cupboard for your luggage.

Payment is made at terminals who will give clients an electronic key that can be purchased for 15 minutes or for as many hours as you need.

P/S: Kan best kalau benda ni letak kat opis aku. boleh aku curi2 tido sejam dua.. Hahaha..

Alkisah Credit Card Advisor

Pagi ni aku dapat satu email dari orang cimb bank ni pasal credit card application.. Agak kelakar jugak la cara dia tulis.. Sila klik image di bawah..

Email subject dia tulis: Reminded (sepatutnye reminder) haha..

P/S: Mane pergi professionalism? Letter simple mcm ni pon byk buat mistakes..

Thursday, June 24, 2010

Kekuasaan Allah

Allah the Almighty.. See pictures below, see how a simple hurricane can destroy an oil rig in Mexican Gulf..

P/S: Ambil pengajaran daripadanya.....