Tuesday, July 13, 2010

Resepi - Nasi Pakapau

Korang pernah dengar tak pasal Nasi Pakapau? Haha.. Dulu2 time aku stadi kat area2 UM tu femes la jugak benda alah ni. Hampir tiap2 hari aku makan benda ni je. Ye la, nasi dia berkhasiat, ade daging, telur mata, nasi and ade sup gitu.. Semua dalam harga RM2.50 sahaja. ^_^

Nak masak benda ni simple je. Time2 bujang ni memang selalu jugak la masak Pakapau ni kat umah. Ingredients semua simple2 je. Daging hancur, bawang, lada kering, dll..

So, harinih aku nak share resepi untuk bujang2 disana yang kelaparan..

Bahan-bahan
1. Daging/ ayam cincang (nak guna daging betul pon boleh)
2. Bawang putih/ bawang merah
3. Serbuk kunyit
4. Sos tiram
5. Kacang panjang
6. Daun selasih
7. Gula dan garam secukup rasa

Cara memasak
Daging atau ayam diperam didalam serbuk kunyitsehingga sebati. Letak serbuk kunyit sikit je, garam secukup rasa dan daun selasih. Biarkan peram sekejap.
Panaskan minyak.
Bawang besar, bawang putih, lada kering, di blendkan kasar. Tumbuk lagi sedap..
Kemudian ditumiskan sehingga wangi..
Bile daging da empuk, masukkan sos tiram, sos cili dan kacang panjang.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Last skali, goreng telur.. Siap!

Macam ni la hasilnya kalau jadik. Hahaha..



1 comment:

  1. salam, lama tak makan pakapau kat "german" haha.betul ke ini resepinya. Tanya kat makcik tu ke ? Boleh la try kt rumah, suruh bini masak :)

    ReplyDelete